Yaşlanma ve İnkontinans

Yaşlandıkça neler olur?

Yaşlı hastanız, mesane ve/veya bağırsaklarının kontrolünü kaybettiğinde yapmanız gereken ilk şey nedir? Paniklememeye çalışın. Bu durum ilk başta hem onun hem de sizin için huzursuzluk ve utanç verici olabilir. Fakat endişelenmeyin: sık sık karşılaşılan bir problem olup, hastanıza yardım edebilmenizin çeşitli yolları vardır.
 
Hastanızın yaşlanmasına tanık olduysanız, fiziksel durumlarının da değiştiğini fark etmiş olmalısınız. Belki de artık eskiden oldukları kadar sağlıklı ve zinde değildir. Görme ve duyma yetilerinin de bugünlerde eskisi kadar iyi olmama olasılığı var. Bu çok doğal bir durum.
 
Ayrıca idrar sistemi ile ilgili benzer bir sorun da yaşıyor olabilir. Yaş nedeniyle bu durum gençken olabileceğinden daha az etkilidir. Sonuç olarak, mesane ve bağırsaklarının kontrolünü kısmen veya tamamen kaybederler. Bu, inkontinans adı verilen yaygın bir sorundur. 
 
İnkontinans sorunu, hastanız için utanç verici ve huzursuz edici bir durum olabilir. Bir zamanlar fazla önemsemedikleri mahrem bir faaliyet olan tuvalete gitme işlevi, artık kontrollerinde olmayan bir durum haline gelir.
 
Ona yardımcı olmaya, önce anlayışlı yaklaşarak başlayabilirsiniz. Durumları hakkında utanmamalı veya yargılayıcı bir tutumda olmamalısınız. İnkontinans ve hastanız için yapabileceğiniz pratik şeyler konusunda daha fazlasını öğrenin. Ona sevgi dolu bir bakım sunmanız, ikinizin daha da yakınlaşmasını sağlayabilir. 
 
Hasta yakınınızın durumunu daha iyi anlamak için, yaşlanan vücudunda neler olduğunu düşünün.

Hastanız neden inkontinans sorunu yaşıyor?

Yaşlandıkça, organları, kasları ve sinirleri birlikte etkili bir şekilde çalışmamaya başlayabilir. 
 
İdrar veya dışkı tutmaya devam edebilmek için, pelvik taban kaslarından ve büzgen kaslarından destek almamız gerekir. Bu önemli kaslar, idrar ve dışkı tutmaya yardımcı olur. Yaşlandıkça bu kaslar farklı nedenlerden dolayı zayıflayarak inkontinansa neden olur. Ayrıca sorun, beyin ve mesaneyi birbirine bağlayan sinirlerin yanlış sinyaller gönderiyor olmasından ileri geliyor olabilir. 
 
Ayrıca, yaşlanmanın bir sonucu olarak böbreklerimiz ve mesanemiz, gençken olduğu kadar iyi çalışmayabilir. (Genel olarak, yaşı ilerleyen fakat sağlıklı bir kişinin böbrek fonksiyonları normal kalır. Fakat hastalık, ilaçlar ve diğer durumlar, böbrek fonksiyonunu engelleyebilir.) 
 
Aşağıdaki değişiklikler, sorununu kötüleştiriyor olabilir:  
Yaşlandıkça böbreklerimize ne olur?
Renal fonksiyon biz yaşlandıkça azalma riski taşır. Bu, böbreklere giden kanın ve anti-diyüretik hormonun (ADH) azalması anlamına gelir. Bu hormon, idrarın konsantre olmasını sağlar (yani vücuda suyu geri kazandırmayı). Hormon seviyesi azaldıkça, özellikle geceleri olmak üzere daha fazla idrar üretilir. Yaşlı bir kişinin gece boyunca 1-2 defa tuvalete kalkmasının normal olma nedenlerinden biri de budur.
Yaşlandıkça mesanemizde ne gibi değişiklikler meydana gelir?
Mesane kaslardan oluşan bir kesedir. Yaşlandıkça, mesane kaslarının sıkılığını ve fonksiyonunu kaybetme riski de artar. Bu da kasma ve sıkma hareketinin azalmasına neden olur. Bu nedenle mesanenin boşaltılması daha uzun zaman alır ve boşalma bazen tamamen gerçekleşmez ve mesanede artık idrar kalır.
 
Mesane ayrıca esnekliğini biraz kaybeder ve eskisi kadar fazla miktarda idrar tutamayacak hale gelir. Boşaltma refleksi, mesane neredeyse dolduğu zaman tetiklenir. Bu da yaşlı bir kişinin, mesaneyi boşaltmak üzere tuvalete gitmek için daha az uyarı zamanı olduğu anlamına gelir.
 
Üretra bloke olabilir. Kadınlarda, bu durum mesane veya vajinanın eski pozisyonunu kaybetmesine (sarkma) neden olan zayıflamış kaslardan kaynaklanabilir. Erkeklerde, üretra büyüyen bir bezi tarafından bloke olabilir. Doğru tedaviye kavuşmak için bu durumu erken fark etmek önemlidir.
 
Belirtiler arasında şunlar yer alabilir:
  • İdrar yapmaya başlamada zorluk,
  • Mesanenin idrar yaptıktan sonra tamamen boşalmadığı hissi,
  • İdrar akışının kesilmesi veya zayıf olması,
  • İdrar yapmak için ani istek duymak veya gece sık sık idrara çıkma,
Mesaneyi tamamen boşaltamamak, mesanenin geride kalan idrarla dolmasını ve taşmalı idrar inkontinansına sebep olmasını sağlayabilir ve ayrıca idrar yolu enfeksiyonları için de bir risk oluşturur.
 
Hastanız yaşlandıkça daha az hareket edebilir duruma gelirse, tuvalete yetişme konusunda zorluk çekebilir. Sonuç olarak, tuvalete gitmek istediklerinde zamanında yetişemeyebilirler. sorunlarında kendilerine yardımcı olması için sizin gibi bir hasta bakıcıya güvenirler.

Daha fazlasını öğrenin

Hastanıza iyi bakabilmek için yaşlanma sürecinin, mobilite ve davranışsal becerileri nasıl etkilediğini anlamak önemlidir. Yaşla ilgili değişiklikler sevdiğiniz kişiye nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında daha fazla bilgiyi şu makalelerde bulabilirsiniz: