İdrara Sık Çıkma ve Tutamama Belirtileri Nelerdir?

iki kadın konuşuyorlar

İdrara Sık Çıkma ve Tutamama Belirtileri Nelerdir?

İdrara sık çıkma ve pek çok kişinin hayatının bir döneminde karşılaştığı sağlık problemlerinden bir tanesidir. İnsan hayatının farklı dönemlerinde farklı nedenlerden dolayı meydana gelen idrara sık çıkma ve idrarı tutamama durumu genellikle önemsenmeyen ve normal olarak karşılanan bir durumdur. Sık idrara çıkma ve/veya idrarını tutamama ve altına kaçırma durumu hamilelik gibi özel dönemlerde meydana geliyorsa son derece normaldir. Pek çok gebe, bebeğin ve büyüyen rahmin mesaneye baskı yapması ile birlikte  meydana gelen sık idrara çıkma istediğinden  şikayetçidir. Ancak gebe olmayan kişilerde meydana gelen idrarı tutamama durumu ise kesinlikle önemsenmelidir.

Mesane, böbreklerden gelen idrarın biriktiği kese olarak ifade edilen bir organımızdır. İdrar kesesi ya da idrar torbası olarak da bilinen mesanenin kaslarının gevşemesi ve kasılması, hem o bölgede ki sinirler hem de beyin tarafından kontrol edilmesiyle meydana gelir. Normal bir mesanede idrarın dolması durumunda esneme meydana gelir. Bu nedenle mesanede bir basınç artışı meydana gelmez. Mesanenin alt ucunda yer alan kaslar kesenin ağzının kapalı olmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra mesaneden sonra bir kanal bulunur ve bu kanal yardımı ile üretra kontrolü sağlanır. Bu bilgiler ışığında idrar kaçırmanın istemsiz bir şekilde meydana gelen bir durum olduğunu ifade edebiliriz. Hemen her yaşta görülse de genellikle yaşlı kişilerde görülen idrar kaçırma problemi kişilerin sosyal hayatlarında da büyük sorunların meydana gelmesine neden olur. Ayrıca idrar kaçırma hem kadınlarda hem de erkeklerde meydana gelebilmektedir. Peki, idrar kaçırmanın nedenleri nelerdir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

İdrar Kaçırmanın Nedenleri

İdrar kaçırmanın birbirinden farklı çeşitli nedenleri vardır. Söz konusu nedenleri aşağıdaki gibi sıralayabilmemiz mümkündür.

  • İlerleyen yaş
  • Obezite
  • Genetik
  • İdrar torbasının sarkması
  • Sistit
  • Vajina da meydana gelen enfeksiyonlar
  • Böbreklerde ve idrar yollarında taş
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Şeker hastalığı
  • Zor doğum
  • Prostat büyümesi
  • Tansiyon düşürücü, kas gevşetici, sakinleştirici, idrar söktürücü, alerji ilaçları gibi ilaçların kullanımı
  • Demans, Alzheimer hastalığı
  • Sinir sisteminde meydana gelen çeşitli problemler
  • Mesane ve vajina arasında fistül

İdrar Kaçırmanın Teşhisi

İdrar kaçırmanın teşhis edilebilmesi için öncelikle hastadan detaylı bir öykü alınır. İdrar kaçırmanın başladığı durumlar ve idrar kaçırmanın sıklığı hastadan detaylı bir şekilde öğrenilir. Bu doğrultuda hastaya kan şekeri, idrar kültürü, idrar tahlili, ultrason, ürodinami gibi tahliller yapılır. Doktor, idrar kaçırmanın altında farklı bir nedenin yattığını düşünüyorsa bu konu ile ilgili de çeşitli testler talep edebilmektedir. Yapılan testler sonucunda doktor gerekli gördüğü tedaviye başlayabilmektedir.

İdrar Tutamama ve İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

Yukarıda da belirtildiği gibi öncelikle sorunun kaynağının bulunması gerekmektedir. Yukarıda belirtilen testlerin yapılması  sonucunda kişilerin neden idrar kaçırma problemi ile karşı karşıya kaldığını anlayabilmek mümkündür. Hasta fazla kilosu nedeni ile idrar kaçırma ve sık idrara çıkma problemi yaşıyorsa diyet ve egzersiz programı ile zayıflaması sağlanır. Bunun yanı sıra idrar kaçırmanın nedeni ise ilaç tedavisi uygulanır. Kontrolsüz bir şekilde şeker hastası olan kişilerde de idrar kaçırma problemi meydana geldiğinden hastanın diyeti ve ilaçları ile ilgili değişikliğe gidilebilir. Bu noktada hastaların aşırı sıvı alımı önlenir. Aşırı alkol ve sigara tüketen kişilerden de bu tüketimlerini azaltmaları istenir.

İdrar yolunun enfeksiyonu nedeni ile meydana gelen idrarı tutamama problemlerinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu sayede kişilerin normal yaşantısına dönmesi sağlanır. Ayrıca mesane ve pelvik kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerde sık idrara çıkma ve idrarı tutamama probleminin önüne geçer.